Sarti – biser Sitonije

Sarti je malo simpatično letovalište u istočnom delu Sitonije. Nalazi se na oko dva dva sata vožnje od Soluna, na udaljenosti od 135km, što je odlična pozicija za one koji vole da iskoriste letovanje za usputnu posetu ovom zanimljivom gradu. Pored toga, ima odličnu lokaciju za obilazak najlepših plaža na Sitoniji, s obzirom da je smešten na istočnoj strani poluostrva, gde se i nalaze plaže poput Orange beach, Kavorutripes, Vurvuru i sl.

plaza-sarti-sitonija

Odmor u Sartiju, kombinuje svežinu planisko-primorske atmosfere, uživanje na divnoj peščanoj plaži sa pogledom na susednu Svetu Goru, ili okolnim uvalama, i kristalno čistom vodom, u kojima ćete zaista uživati.

Sarti je mirno letovalište, koje pogoduje porodicama sa decom i parovima. Poseduje i nekoliko klubova i veliki broj kafića i restorana, tako da može pogodovati i mladoj populaciji koja nije preterano zahtevna kada je reč o provodu.

Centar letovališta, smešten je u starom delu mesta, šarolik i živ čak i u post sezonskim periodima. Lepo je uređen, i prepun kafića i restorana. Tu se može pronaći i mali trg, bukvalno ušuškan, sa klupicama, na kojima se možete odmoriti, dok slušate muziku i vrevu koja dopire sa svih strana. U centru, na manjem uzvišenju, nalazi se i prelepa crkva, posvećena presvetoj Bogorodici, koju ćete i noću lako prepoznati jer je označena neonskim znacima. Nedaleko odatle nalazi se i dugo, dobro uređeno šetalište uz plažu, sa koje se pruža fenomenalan pogled na zalazak Sunca. Duž šetališta protežu se brojni kafići restorani, sa kojih se može uživati u pogledu na more i plažu.

Novi deo Sartija, nije još uvek dovoljno uređen, i ne poseduje šarm starog dela grada. Iako ima priličan broj radnjica, pekara i suvenirnica, deluje previše industrijalizovano, prazno i nabacano.
Plaža u Sartiju važi za jednu od najdužih na Sitoniji, sa ukupnom dužinom od 3km, koja se sastoji od kako uređenih, tako i krajnje izolovanih delova. Voda je čista, mada ne mnogo plitka, a talasi mogu biti problem u postsezonskom periodu. Plaža poseduje plavu zastavicu, a brojne uvale, nalaze se iza starog dela Sartija. Na glavnoj plaži, postoji mogućnost sportova na vodi i ostavljene su mreže za odbojku i slični sadržaji. Na plaži postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, mada zbog veličine plaže i udobnog sitnog peska, moći ćete slobodno da koristite svoje peškire, te vam ležaljke neće ni trebati.

Najveći supermarket je Arbanitidis, mada obližnje radnje, imaju i niže cene pojedinih artikala. Sam šoping u mestu nije preterano razvijen, ali je zadovoljavajući, s obzirom da ćete naći dovoljan broj radnjica sa torbama i garderobom, kao i suvenirnica što je dovoljno za osnovne potrebe prosečnog turiste.

Najveći broj turista u Sartiju, dolazi iz Srbije, Mađarske, i u manjem broju iz Rusije i Bugarske, te i lokalno stanovništvo pomalo razume ove jezike, uključujući i srpski.

Sarti je interesantno manje letovalište, sa pristupačnim domaćim stanovništvom, koje svake godine mami sve veći broj posetilaca, koji stiču nezaboravne uspomene kojih će se rado sećati.

Izleti

Ukoliko letujete u Sartiju, postoji veliki broj izleta na koje možete otići:

1) Meteori -39 eura
2) Sveta gora (krstarenje)-28eura
3) Krstarenje Toroneos zalivom-31euro
4) Waterlandkod Soluna-32 eura
5) Robinzon/Plava laguna-33 eura
6) Ribarenje-19 eura
7) Solun-25 eura
8) Orange beach-8 eura

Svakako, ukoliko iznajmite kola, u nekoj od rent-a-car agencija, ili ste došli istim, ne treba da propustite priliku da obiđete prelepe plaže susednih mesta poput Kavorutripes, Vurvuru, zatim plaže Karidi, Zografu, Bahia, Banana, Manasu, Armenistis, Mega Portokali, Orange beach, Platanici i Ahlada sa severne strane od Sartija, dok sa južne strane, možete otići na plaže: Platania, Goa (poznata po beach party dešavanjima), Sikija, Griavas, Valti, Limanaki, Turkolimnionas, Klimatarija, Kriarici, Kalamici, Talata, Panorama Kalamici i Porto Kufo. Ukoliko krenete kolima u pravcu Soluna, ne zaboravite da obiđete ni Aristotelovo rodno mesto Stagiru.

Prethodni post o ovom gradiću: Sarti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup