Solarijum – neprijatelj vašeg zdravlja

solarijumVećina današnjih devojaka, jureći za nedostižnim preplanulim tenom, u potpunosti zaboravlja na zdravlje. Nikome ne pada na pamet, da se zamisli nad činjenicom, da su solarijumi u našoj zemlji, mahom oni koje su nam druge zemlje rasprodale, u cilju da se reše tog zla koje je donelo rak kože velikom broju njihovih žena. To je javna tajna, za koju su svi našli svoj razlog da je ignorišu, ali to ne suzbija posledice. Kao i kada je u pitanju, svaka druga opasnost, većina se vodi idejom kako se to neće baš njima dogoditi, a kada se dogodi, već bude kasno.

Upravo zbog lošeg kvaliteta, neredovnog menjanja lampi, nepravilne higijene solarijumi ostavljaju brojne posledice. Da li ste znali da pravilno očišćen solarijum, podrazumeva da se mora očistiti specijalnim sredstvom predviđenim samo za to, a da nakon čišćenja, mora da se sačeka makar 20 minuta, do njegovog sledećeg korišćenja? Naravno, vlasnicima solarijuma bi takvo poštovanje pravila, koja, usput rečeno, nisu bez razloga uvedena, značajno smanjila broj mušterija po danu, a time i promet, pa im ne pada na pamet da se toga pridržavaju. Umesto sredstava za čišćenje solarijuma, oni koriste obične razblažene deterdžente, kojim ih samo blago prebrišu i zamirišu, umesto da očiste.

Našim dermatolozima, konstantno dolazi na lečenje, sve veći broj devojaka koje su u solarijumu zaradile gljivice ili leukodermiju. Za razliku od gljivica, leukodermija je neizlečiva, a dobija se, između ostalog, od zračenja u solarijumu. Da li imate predispoziciju za dobijanje ove bolesti, zavisi od vaše Ph vrednosti kože, i Ph vrednosti znoja. Gljivice se dobijaju od neočišćenih solarijuma. I jedna i druga bolest, bitno kvari izgled kože, ostavljajući ružne bele fleke. Naravno, u pogledu na posledice bolesti raka kože, ove dve bolesti, makar nisu opasne po život.

Da ne pominjemo činjenicu, da odlaskom u solarijum, ne znači da ćete sigurno dobiti željenu boju. Za to je potrebno sve češće izlaganje zračenjima istog, a kad je konačno dobijete, nastavljate da se zračite kako biste je održale. Čarobni krug se nastavlja, a koža pamti sve posledice.

Izlaganje zracima solarijuma izaziva brže starenje kože, tako da nakon par godina redovnog korišćenja solarijuma, devojke izgledaju čak i preko 5 godina starije. Čak i ako nakon toga prestanu da koriste solarijum, bore im ostaju zauvek kao suvenir na nepromišljenost.

U zapadnim zemljama, svest o štetnosti solarijuma je na mnogo višem nivou, nego kod nas. Tako su ušle u upotrebu, različite kreme za samopotamnjivanje, od kojih je Dove, Sunshine Body Lotion, među kvalitetnijima, a može se naći i kod nas. Air-brush metoda, podrazumeva prskanje tela bojom,  ali takva boja se ne zadržava duže od 7, eventualno 10 dana.

Treba napomenuti, da je u svetu što zbog zdravlja, što zbog sve popularnije gotik mode, prirodni beo ten, sve popularniji među javnim ličnostima. Tako su trend–seterke poput Viktorije Bekam i  Miše Barton, odlučile da napuste jurnjavu za preplanulim tenom i pridruže se Madoni, Sofi Elis Bekstor, i Rojzin Marfi, koje nikad nisu ni pratile ovaj suludi trend. Stručnjaci smatraju da svaki trend ima svoj rok trajanja, a da je trend preplanulog tena dostigao svoj kraj.

Kako kasnimo u svemu, tako kasnimo i kada je reč o brizi o zdravlju. Solarijumi, možda donose trenutnu radost, onima koji imaju jaku želju da pocrne, jer smatraju da tako izgledaju lepše, ali na taj način se samo iazlažu opasnostima da ugroze svoje zdravlje, i izgube baš taj dobar izgled, zbog kojeg su uopšte tamo i krenuli. U solarijum, svako ulazi na svoju odgovornost, a vaše zdravlje je ipak samo vaše.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup