Stogodišnjaci sa Okinave

stogodisnjaci-sa-okinaveOkinava je japanska prefektura u kojoj živi najveći broj stogodišnjaka na svetu. Prosečan broj stogodišnjaka na Okinavi je 50 na 100 hiljada stanovnika, dok je recimo ovaj prosek na Zapadu 10-20 stogodišnjaka na 100 hiljada stanovnika. Broj stogodišnjaka na Okinavi raste iz godine u godinu, pa je tako 2002. godine prosečan broj stogodišnjaka na Okinavi bio 34,7 na 100 hiljada stanovnika, da bi danas taj prosek porastao na 50 stogodišnjaka na 100 hiljada stanovnika. Prosečan stanovnik Okinave živi 82 godine, što je jednako životnom veku prosečnog stanovniku San Marina, koji je Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) proglasila za najdugovečniju državu na svetu. Na Okinavi je 2006. godine živelo 740 stogodišnjaka, od kojih su 90% bile žene. Ukupan broj stanovnika Okinave je 1,3 miliona.

U čemi je tajna dugovečnosti stanovnika Okinave?

Tajnu dugovečnosti stanovnika Okinave istražuje Dr. Makotu Suzuki kroz studiju “Stogodišnjaci sa Okinave”. U svojoj studiji Dr. Suzuki je istraživao genetiku i način života preko 900 stogodišnjaka i hiljade ljudi u 70-tim godinama života. Istraživači su došli do vrlo zanimljivih nalaza, stanovnici sa Okinave sem svoje dugovečnosti vode kvalitetan život, još uvek su u jako dobroj formi, sa zanemarljivim procentom obolelih od svih vrsta raka, dijabetesa i bolesti srca. Jako mali broj ovih stogodišnjaka pati od demencije i to isključivo od blažih oblika ove bolesti. Iako genetika igra vrlo važnu ulogu u dugovečnosti, istraživanja su pokazala, da stanovnici Okinave svoju dugovečnost duguju izbegavanju duvana i dobrom načinu ishrane (sa malo kalorija), koji se sastoji od puno povrća, voća, prirodnih vlakana, dobrih masti uz umereno konzumiranje alkohola. Zanimljivo je i to da Japanci sa Okinave prestaju da jedu kada napune 80 procenata stomaka, što im pomaže da ostanu u dobroj formi, bez viška kilograma i sa smanjenim pritiskom na digestivni trakt. Oni, takođe nikad ne prestaju sa fizičkim aktivnostima i kretanjem zbog čega vrlo retko boluju od bolesti srca. Stogodišnjaci Okinave hodaju svaki dan, bave se baštovanstvom i gaje voće i povrće koje kasnije završava na trpezi, kao deo njihove dijete. Istraživanje je pokazalo da veoma bitan faktor dugovečnosti i bolji način prihvatanja i hvatanja u koštac sa stresom, koji je u zapadnom svetu često uzrok smrti. Stanovnici Okinave su vrlo optimistični, veseli i druželjubivi čak i kad prevale 100-tu godinu.

Iz gore navedenog, može se zaključiti da stogodišnjaci sa Okinave, osim što dugo žive, oni žive i kvalitetnije. Neki od stogodišnjaka čak tvrde da još uvek održavaju svoj seksualni život, što je ljudima sa zapada jako teško da shvate. Oni su vrlo lucidni i čistog uma. Veliki broj stogodišnjaka izgleda mlađe par decenija i u razgovoru sa njima imate utisak da nemaju više od 60-tak godina.

Gospodin Seikiči Uehara, majstor borilačkih veština, je uspeo da pobedi bivšeg bokserskog šampiona u 30-tim godinama, kada je imao 96 godina. Ovaj meč je prenosila japanska nacionalna televizija. Posle meča Seikiči je izjavio da njegov protivnik još uvek nije zreo da bi ga pobedio. Nabi Kindžo je postala lokalna legenda kada je uhvatila otrovnu zmiju i ubila je “muvalicom”. Ona je tada imala 105 godina.

Vekovima je Okinava bila poznata po dugovečnosti svojih stanovnika. U predgrađu Ogimija je u kamenu uklesano “kada napunite 70 godina, još ste dete, sa 80 ste adolescent, ako vas sa 90 neko pozove sa neba, zamolite ih da sačekaju da napunite 100 i da ćete onda razmotriti predlog”. Selo Ogimi je čak i za Okinavu jedinstveno. Ovo selo sa 3.500 stanovnika ima čak 6 stogodišnjaka. Stanovnica sela Ogimi, 100-godišnja Uši Okušima veruje da je ključ njenog dugog života “awamori”. Awamori je vino od pirinča koje se pravi u ovom selu, za koje Uši tvrdi da joj pomaže da zaspi. Ćerka g-đe Okušime, Kikue koja ima 74 godine, žali se da je majka tretira kao dete.

Ipak, mlađi stanovnici koji su se odselili sa Okinave i prihvatili ishranu i način života mesta na koje su se odselili, ne žive ni blizu toliko dugo kao njihovi zemljaci na Okinavi. Oko 100.000 Okinavljana je u imigraciji u Brazilu, gde se ishrana zasniva na “crvenom” (nedovoljno ispečenom) mesu i njihova očekivana prosečna starost je 64 godina (17 godina manje nego na Okinavi).

Pet ključnih uzroka dugovečnosti na Okinavi su genetika, ishrana, fizička aktivnost i uravnoteženost u stresnim situacijama.

Hrana na Okinavi

Na Okinavi se mnogo jede zrnevlja, ribe, povrđa i voća i malo mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Jedini mlečni proizvod koji stanovnici Okinave retko konzumiraju je jogurt. Hrana koju konzumiraju stanovnici Okinave je lako dostupna i u ostalim delovima sveta i sasvim je uobičajena za stanovnike Amerike ili Evrope, ali se ne koristi u dovoljnoj meri.

Soja. Tofu (sir od sojinog mleka) je jako popularna namirnica na Okinavi, gde ga mešaju sa morskim travama u nešto što se zove “mooi tofu”. Ishrana bogata sojom i sojinim proizvodima je poželjna, jer su zrna soje bogata flavonoidima – hranljivim materijama koja se koriste u borbi protiv raka dojke i prostate i srčanih oboljenja.

Riba. Okinavljani jedu mnogo ribe iz hladnih voda i to najčešće tunjevinu, skušu i losos. Ove ribe sadrže omega-3 masne kiseline koje umanjuju rizik od raka i srčanih oboljenja.

Recept sa Okinave – Poširani losos

Sastojci

– 1 supena kašika blagog (mild) maslinovog ulja
– 4 fileta lososa, svaki težine od 80 do 85 grama
– 2 češnja presovanog luka
– 1 supena kašika limunovog soka
– malo morske soli
– sveže samleven crni biber
– 2 supene kašike sitno iseckanog bosiljka
– 1 lovorov list
– 2 supene kašike paradajza sušenog na suncu, isušenog sitno iseckanog (izmerite posle sušenja i seckanja)
– 2 supene kašike parmezana
– 2 supene kašine borovo semena
– 20 gr prezli
– 8 dl tople vode

Vreme spremanja: oko 30 minuta

Priprema

1. Grejte maslinovo ulje u tiganju i pržite luk, na niskoj temperaturi dok ne postane staklast oko 30 sekundi
2. Umešajte borovo seme i prezle i kuvajte oko 2 minuta mešajući, dok se malo ne zapeče
3. Sklonite tiganj sa vatre i umešajte bosiljak, parmezan paradajz
4. Začinite sa biberom i morskom soli po želji i ovu smesu držite zagrejanu odvojeno
5. U veliki tiganj stavite limunov sok i lovorov list u 8 dl tople vodei zagrejte do ključanja. Potom stavite filete lososa u tiganj i kuvajte ih približno 8 minuta na tihoj i srednjoj vatri
6. Fileti moraju biti prekriveni toplom vodom. Ukoliko je potrebno dodajte vodu tokom kuvanja
7. Stavite po jedan lososov filet u tanjir i prelijte sa 1,5 supenom kašikom smese koju ste prethodno napravili

Za 30 minuta ste pripremili pravu večeru sa Okinave za četvoro. Prijatno!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup