Subvencionisani krediti

Kredite uz subvenciju države od danas (23.02.2009.) odobrava 18 banaka i 3 lizing kuće, koliko ih je za sada ušlo u program subvencioniranja. Radi se o kreditima za privredu i građane sa praktično duplo nižim kamatnim stopama od uobičajenih, koje do realnog iznosa kamatne stope subvencioniše država. Da podsetimo, subvencionisani krediti su rezultat paketa mera Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize u Srbiji.

Program mera se zasniva na aktiviranju značajnog kreditnog potencijala banaka, uz minimalna budžetska sredstva (3 milijarde dinara iz budžetskog razdela Ministarstva ekonomije i 5 milijardi dinara iz Fonda za razvoj).

Kreditni zahtevi se podnose poslovnim bankama koje ih odobravaju na osnovu svoje poslovne politike i procene rizika.

Ovim merama Vlada će stimulisati banke da odobre 77 milijardi dinara kredita sa upola nižim kamatnim stopama u odnosu na sadašnje (tržišne).

Vlada će domaćoj privredi obezbediti dodatnih 45 milijardi dinara iz inostranih kreditnih linija (EIB, EBRD, KfW…), što čini ukupan finansijski paket od 122 milijarde dinara (oko 1,3 milijarde eura).

Pretpostavlja se da će ovaj paket mera pomoći bankama da poboljšaju plasmane, a korisnicima kredita omogućiti značajno jeftinije zaduživanje.

Odobravaće se kratkoročni krediti za likvidnost preduzeća, dugoročni investicioni krediti za pravna lica i potrošaki krediti za građane.

Potrošačkim kreditima će moći da se finansira nabavka automobila, poljoprivredne mehanizacije, nameštaja i podnih obloga i kućnih aparata.

fiat-puntoOvim potrošačkim kreditima će moći da se finansira i kupovina Zastave 10, po povlašćenim uslovima. Omogućena je kupovina 500 vozila Zastava 10, dok će sredinom marta početi i finansiranje Fiat Punta iz proizvodnih pogona Zastave.

Primer – kredit za Punto/Z10, bez učešća

Zastava 10 – osnovni model (benzinski motor, EURO 4, 1.2, 44kw, 5 vrata).

Cena 6.999 EUR (sa PDV-om).

ROK OTPLATE          RATA
Kredit na 7 godina     97 EUR
Kredit na 5 godina     130 EUR

Zastava 10 – “ful” model (benzinski motor, EURO 4, 1.2, 44kw, 5 vrata, klima, ABS+EBD, električni podizači, centralna brava).

Cena 9.150 EUR (sa PDV-om).

ROK OTPLATE              RATA
Kredit na 7 godina     127 EUR
Kredit na 5 godina     170 EUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup