Sveti Martin – Rajsko ostrvo

sv_martin1Sveti Martin, odnosno St.Martin/St.Maarten, se nalazi u Karibima i pripada podgrupi Ostrva Zavetrine. Ostrva Zavetrine podrazumevaju severnu grupu ostrva u Malim Antilima.

Ostrvo je podeljeno na dva dela francuski, koji obuhvata južni deo ostrva i holandski, koji obuhvata severni deo ostrva. Otuda potiču dva imena ostrva St martin, na francuskom i St. Maarten na holandskom jeziku. Marigo je najveći administrativni centar na francuskom delu ostrva, a Filipsburg na holandskom. Šetajući ostrvom, ne možete primetiti da ste prešli na granicu, i da se nalazite na francuskoj ili holandskoj strani. Jedino što vas upućuje na kojoj ste strani ostrva je jezik.

Istina o tome kako su Francuzi i Holanđani podelili ovo ostrvo nije poznata, ali zato postoji legenda koja kaže da su se ova dva naroda dogovorila da Francuzi krenu peške sa juga, Holanđani sa severa i tamo gde se sretnu biće granica.

Ostrvo je dobilo ime po svecu Svetom Martinu, na čiji dan 1493. godine, ga  je Kolubo otkrio. Međutim, ovo ostrvo je bilo naseljeno i pre Kolumbovog otkrića. Njegovi stanovnici su bili Aravak indijanci, a zatim su ga osvojili Karibi, po kojima je i nazvana cela grupa ostrva.

Sveti Martin je izuzetno bogat šećernom trskom, pa je na stotine Afrikanaca dovedeno na ovo ostrvo, kako bi obrađivali plantaže. 1848. godine Francuzi ukidaju ropstvo, a 15 godina kasnije Holanđani čine isto.

avion_iznad_plazeMnogo toga čini turistima privlačnim Sv. Martin-izlazi na Atlantski okean, koji je zbog svojih nemirnih talasa pravi raj za surfere, i Karipsko more, koje je znatno mirnije, pa u njemu mogu uživatiporodice sa decom. Aerodrom Princeza Julijana , na Sv. Martinu je  jedan od najpoznatijih. Izuzetno je male površine, pa avioni za vreme sletanja prolaze iznad Maho beach-a, koja predstavlja najpopularniju plažu. Dok ležite na plaži i gledate ga, primetićete da avioni toliko nisko lete, da ćete čak imati utisak da možete da ih dodirnete. Običaj je da turisti koji se zateknu u tom trenutku na plaži, mašu posadi u avionu i turistima koji dolaze, i obrnuto. Pored maho Beach, veoma su popularne i Orient Beach i Grand Case, a obe se nalaze na francuskoj strani ostrva.

Na Sv. Martinu će svako naći neku zabavu. Postoji veliki broj kazina, restorana i diskoteka. Svako veče, neki od mnogobrojnih barova sa obale, organizuje žurku koju nikako ne treba propustiti. Danju treba obilaziti pijacu i mnogobrojne prodavnice. Na pijaci ćete naći gomilu egzotične hrane, koju svakako treba probati. Takođe, možete naići na mnogobrojne začine, koji prosto mame svojim mirisom. Na ovom ostrvu, možete naići na butike najskupljih i najpoznatijih modnih kreatora, u kojima se prodaju stvari oslobođene od carine.  Postoji imnogo butike za one u kojima može svako sebi nešto da priušti. Za one koji to žele, postoji mogućnost obilaska okolnih ostrva krstrenjem brodovima. Mogu se obići Gvadalup, Martinik i  Sv. Bartolomej.

Svi koji vole prirodu i šetnju, mogu da odu u Colombier, dolinu sa tropskom vegetacijom. To je jedno od najlepših i najmirnijih delova Sv. Martina, koje je savršeno za odmor i šetnju.
Farma leptira privlači veliku pažnju turista. Nalazi se u Filipsburgu i na njoj možete videti egzotične leptire iz celog sveta. U ovom gradu, takođe, možete obići i zoološki vrt.

U glavnom gradu francuskog dela ostrva, Marigou, nalazi se prelepa tvrđava sa koje se pruža pogled na ostrvo. Izgradili su je francuzi 1767. Godine i dali joj ime Sv. Luj, po tadašnjem kralju. Služila je za odbranu Francuza od napada, a danas predstavlja jednu od atraktivnosti ovog ostrva za razgledanje. Muzej Sv. Martina je još jedno mesto, u ovom gradu, koje bi trebalo posetiti. Ovaj muzej je posvećen iskljušivo istoriji ovog ostrva i njegovoj kulturi.

Sv. Martin je malo ostrvo sa svega 87km2, površine i 66 228 stanovnika, ali ima mnogo toga ponudi turistima, od dve različite kulture pa do najraznovrsnijeg noćnog života. Svaki turista će moći da uživa u opuštenoj atmosferi, koje pruža ovo ostrvo.

Autor: Sonja Blažić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup