Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010 – Zanimljive brojke

Najviši igrač svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010 je reprezentativac Srbije Nikola Žigić sa 202 cm. Najiskusniji igrač prvenstva je Rigobert Song koji je odigrao 136 mečeva za reprezentaciju Kameruna, dok je najbolji strelac prvenstva Karlos Alberto Pavon iz Hondurasa sa 56 postignutih golova. Najviše utakmica na svetskim prvenstvima, od učesnika Svetskog prvenstva u fudbalu 2010 ima Italija (69 utakmica), dok su najiskusniji pojedinci na svetskim prvenstvima Fabio Kanavaro i Tijeri Anri – po 15 nastupa.

U reprezentacijama Engleske, Nemačke i Italije igraju samo igrači iz domaćih liga, dok Nigerija nema nijednog igrača iz domaće lige u svom sastavu.

Najviše igrača na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi igra u engleskim klubovima (118), od kojih 13 igra u Čeliziju, a 12 u Liverpulu. Na drugoj strani, Srbija ima reprezentaciju sastavljenu od igrača koji svi igraju u različitim klubovima.

Brazil je jedina zemlja sa svih 18 nastupa na Svetskim prvenstvima u fudbalu. Meksiko je 5 puta izabran da otvara svojom utakmicom svetsko prvenstvo.

Najveća zemlja koja oev godine učestvuje na Mondijalu je SAD sa 307 miliona stanovnika, a Brazil je na drugom mestu sa 198 miliona. Najmanja zemlja prvenstva je Slovenija sa 2 miliona stanovnika.

Fudbalska reprezentacija Srbije prvi put igra na svetskom prvenstvu.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010: Grupe i raspored

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.