Kompletan vodič za Cilivi (Tsilivi), Zakintos

tsilivi-beach4Cilivi je novije letovalište, smešteno na oko 6 km od Zante-a, glavnog grada i administrativnog centra na Zakintosu. Zbog svoje blizine u odnosu na Laganas ( oko 10km ) i Zante,  pogodan je za dalji obilazak, kako ovih gradića, tako i celog ostrva.

Cilivi je mirnije mesto, ali sa svim sadržajima koji su potrebni jednom prosečnom letovalištu, odličnim za odmor i beg od obaveza. Upravo zbog toga poseduje mogućnost da ugosti kako porodice sa decom, tako i mlade ljude i parove. Veliki broj kafića, restorana, taverni, rent-a-car agencija, turističkih agencija, turističkih radnjica, prodavnica i supermarketa krase njegove ulice. Takođe, možete naići i na nekoliko butika, od kojih je najbolji Elegant, koji prodaje garderobu marke Paranoia, koja predstavlja jednu od popularnijih grčkih robnih marki.

Kada je reč o nabavci različitih potrebština, najbolje je kupovati u supermarketu Dia, koji je znatno jeftiniji od ostalih supermarketa, poput  Buy and Save. Supermarket Dia je lošije opremljen od ostalih supermarketa, i ne nabavljaju često robu, pa se često dešava da im pojedini rafovi stoje nepopunjeni,  ali su znatno jeftiniji. Cena npr.  konzerve Amstel piva je 70 centi. Supermarket Dia, nalazi se u centru Cilivija.

Tekuća voda na celom ostrvu je isključivo tehnička i ne sme se piti. Upravo iz tog razloga, možete naći izuzetno jeftinu vodu u supermarketima, gde paket od 6 flaša vode od po litar i po, košta svega 1,70evra.

Plaže u ovom letovalištu, kao i na većem delu ostrva, su peščane, uske, divlje i neuređene. Pojedini delovi plaže su čak i prljavi, zbog različitih ostataka, koji ostaju nakon boravka turista, poput čepova od flaša i štapića od sladoleda. Najveća mana ovih plaža je nedostatak njihove širine. Širina plaža, u pojedinim delovima, nije veća od metar i po. Na takvim mestima može da stane isključivo jedna ležaljka, a da bi ste je zaobišli, moraćete da se pokvasite u plićaku. Ova činjenica važi čak i za plaže većih i luksuznijih hotela. Problem se sastoji u činjenici da je celokupno mesto potpuno neplanski izgrađeno, sa kućama, vilama pa i hotelima sagrađenim, bukvalno uz samu obalu. Nijedna plaža nema šetalište, niti realnu mogućnost za njegovu izgradnju. Putevi do plaža su uglavnom udaljeni od većine vila, pa se do pojedinih stiže različitim prečicama, npr. kroz maslinjake, kojih ima veoma mnogo. Upravo iz ovog razloga, bilo bi dobro da izaberete vilu, koja ima bazen, kako ne biste bili osuđeni isključivo na plažu, dok ste u potrazi za kupanjem i sunčanjem.

Bez obzira na činjenicu da plaže izgledaju veoma loše,  more je uglavnom vrlo čisto. Pojedine plaže imaju čak i plavu zastavicu, koja služi kao oznaka za najčistiju, bistru vodu u moru. Boja mora je izuzetno lepa sa najrazličitijim nijansama plave, koje se smenjuju u toku dana. Voda je uglavnom u početku hladna, ali nakon par minuta, organizam vam se navikne na temperaturu, nakon čega možete da uživate u plivanju. Voda u jednoj od uvala je izuzetno topla, i za nju vam nije potrebno navikavanje, mada je prilično prljavija od vode sa ostalih plaža.

Klima na celokupnom ostrvu je prilično vlažna, a temperatura vazduha je oko 36 stepeni u letnjim mesecima. Sunce je izuzetno jako,zbog čega lako možete izgoreti na njemu, čak i u toku obične šetnje. Tokom celog dana duva vetar, zbog kojeg ne osetite jačinu Sunca, u pravoj meri. U večernjim časovima vetar se pojačava, i u zavisnosnosti od njegove jačine, možda ćete morati da obučete topliju garderobu, kako bi otišli u večernju šetnju ili izlazak.

Noćni život u Ciliviju, nije previše aktivan. Postoji veliki broj kafića i restorana, ali su uglavnom poluprazni. Interesantno je da svaki lokal ima svog tzv. „ubacivača“ , koji ima zadatak da zaustavlja prolaznike i ubedi da svrate baš u njegov lokal, nudeći im besplatne šotove i koktele od po tri evra. Zanimljivi lokali su kafić i noćni klub Joker, Planet Bar i Gyroland, koji puštaju najbolju muziku i najposećeniji su u Ciliviju, tačnije uglavnom su puni. U Joker-u, od 7 po podne do 11 uveče traje happy hour, kada je cena svih koktela snižena na tri evra. Joker radi do 5 ujutru, a cene su pristupačne i van happy hour-a, pa tako milkšejk košta 3,5 evra, a amstel pivo 3evra. Klub drže Britanci, ali su veoma pristupačni i ljubazni.

Kada je reč o restoranima, preporučujemo italijanski restoran Il Gusto, u kojem se služi odlična hrana, koju poslužuje vrlo ljubazno osoblje. Gyroland služi odličnu hranu, a „ubacivač“ i DJ su Srbi iz Leskovca. Cene su pristupačne, pa tako giros košta 1,80 evra, pitta veggy, koja predstavlja vegeterijanski pandan girosu, 1,50 evra, a pohovani kačkavalj, odnosno saganaki, koji predstavlja tradicionalno jelo i ponos Grka, 3 evra. Ovde je kola 2,50 evra, a voda 50 centi. Ovaj kafić i restoran se nalazi u centru letovališta, i prepoznaćete ga po srpskoj zastavi koja je okačena sa spoljne strane kafića, pored irske i britanske.

Zamerka većini lokala, i kafića i restorana je to što se čeka izuzetno dugo da vam donesu račun, nekad čak i do 10 minuta. Dešava se da vam ne daju svi fiskalni račun, iako vas neće pokrasti.

Ukoliko ste željni šetnje, treba napomenuti da je potrebno da budete veoma obazrivi, jer je trotoar izuzetno uzak i prepun ljudi, koje da biste zaobišli, morate to uraditi koračajući ulicom, kojom svakog trenutka prolaze kola, neprilagođenom brzinom. U nekim delovima, trotoar čak i ne postoji, što dodatno otežava šetnju. Za šetanje, možete iskoristiti svega par ulica, koje se nalaze u uskom centru, ili vode do njega. Za vreme šetnje srešćete mnogo kočija sa konjima, a prevoz njima košta 3 evra. Ako poželite da odete taxijem do nekog susednog grada ili mesta, cena je od 9 do 10 evra.

Ukoliko želite da idete na izlete, nailazićete na mnoštvo lokalnih turističkih agencija, koje će vam nuditi veliki broj izleta. Njihovi radnici, uglavnom stoje ispred agencije i nude flajere i prospekte prolaznicima. Preporučujemo agenciju Pelargos, koja ima odlične radnike i prevozna sredstva, i pruža vam puno osiguranje dok ste na izletu. Turistička agencija Pelargos i član je My Toursa, generalne turističke agencije.

Kada je reč o rent-a-car agencijama, među najboljima je Theo agencija, koja nudi puno osiguranje. Ukoliko želite da iznajmite kola, mada vam to i nije potrebno, jer sve što ima da se vidi, može se videti kroz izlete, obavezno tražite celokupno osiguranje, jer se dešava da sami vlasnici rent-a-car agencija, oštećuju  kola, iznajmljena turistima u toku noći, kako bi im kasnije naplatili štetu.

Najveće opterećenje, za vreme boravka kako u Ciliviju, tako i na celom ostrvu, predstavlja loše urađena kanalizacija, sa uskim cevima, tako da je svuda naglašeno da se WC papir mora bacati isključivo u kante, koje se nalaze pored WC šolje. Ukoliko se dogodi da izazovete začepljenje, moraćete da platite vodoinstalatera, i to oko 300 evra.

Sve u svemu, Cilivi je letovalište, koje će se još graditi i razvijati, ali u kojem možete provesti odlične dane odmora i uživati na predivnom Suncu.

Zakintos slike

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup