U susret 8-om martu

8martSvake godine 8. marta obeležava se Međunarodni dan žena. Predstavlja dan kojim se slave društvena, ekonomska, i politiška prava žena. Običaj je da se tog dana, osobama ženskog pola, da poklon, obično u vidu cveća, kojim im se ukazuje poštovanje i ljubav.

Ideja o nastanku ovog praznika, pojavila se još početkom XX veka, za vreme ekonomske ekspanzije i brze industrijalizacije, usled čestih protesta žena zbog loših radnih uslova. Prve javne demonstracije, dogodile su se 8. marta 1857. godine, u Njujorku, nakon kojih su se održavale i svake naredne godine. 1908. godine, 15.000 žena marširalo je ulicama  Njujorka, u znak protesta zbog dugog radnog vremena, niskih plata, i nemanja prava glasa. 28. februara 1909. godine., u Americi, prvi put je obeležen Dan žena, od strane Socijalističke Partije Amerike, a 1910. godine, u Kopenhagenu, održana je prva međunarodna ženska konferencija, u organizaciji Socijalističkih Partija, iz različitih zemalja, na kojoj je uveden Međunarodni dan žena. Nakon toga, preko milion ljudi slavilo je ovaj praznik u zemljama poput Austrije, Nemačke, Danske i Švajcarske. S obzirom na vremensko poklapanje sa požarom u jednoj Njujorškoj fabrici, 1911. godine, u kojoj je zbog loše zaštite na radu poginulo čak 140 žena, na ovaj dan se u Americi obeležava spomen žrtvama u ovom požaru.

U Rusiji, nakon oktobarske revolucije, Lenjin, na nagovor boljševičke feministkinje Aleksandre Kolontai, uveo je Međunarodni dan žena kao državni praznik.

Sve do danas, ovaj praznik zadržan je u Rusiji, Belorusiji, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu. Zapadne zemlje su još 1930-tih godina prestale da ga obeležavaju, jer su ga povezivale sa komunizmom, a 1960-tih su ga vratile feministkinje. 1975. godina, proglašena je Međunarodnom godinom žena, a Ujedinjene Nacije su službeno počele da obeležavaju ovaj praznik.

U većini zemalja, pa i u našoj, ovaj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu, ali se zadržao običaj davanja poklona pripadnicama suprotnog pola, od strane muškaraca. Pojedine organizacije u svetu, nastoje da osmi mart proglase državnim praznikom.

Danas, u našoj zemlji, mnogi osećaju averziju prema ovom prazniku, jer se vode razmišljanjem kako treba svakog dana poštovati žene, a ne samo jednom u godini, što je na žalost slučaj u pojedinim društvenim sredinama u našoj zemlji. Pojedincima je ovaj navodni razlog, poslužio da čak ni na taj dan ženama, ne ukazuju zasluženu pažnju. Međutim, istina je da, žene zaslužuju da budu poštovane svaki dan, u znak priznanja pobede nad njihovom borbom za ravnopravnost.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup