Vatikan – država u gradu

Ukoliko izdvojite jedan dan za posetu Vatikanu, morate biti spremni da tog dana rano ustanete. Red koji se čeka prilikom ulaska u Vatikan je izuzetno dugačak, pa čekanje potraje po nekoliko sati. Ako je period leta predlažemo da ponesete neki kačket ili šešir i vodu, jer Sunce udara tačno u glavu, a nigde nema hlada. Često se dešava da ljudi prilikom čekanju u redu padaju u nesvest, pa čak i da dobiju toplotni udar.

vatikanVatikan posećuje veliki broj turista iz celog sveta, ali nekako se čini da je najveći broj turista iz Kine.

Prilikom posete Vatikanskim muzejima, turističkog vodiča ćete slušati preko toki-vokija. Toki-voki, zajedno sa slušalicama dobijete na korišćenje kupovinom ulaznice. Odmah proverite da li radi, jer se dešava da bude neispravnih uređaja.

Vatikan je crkvena država, sedište katoličke crkve i enklava u Rimu na zapadnoj obali Tibra. To je najmanja nezavisna država na svetu. Njene srednjovekovne renesansne zidine obrazuju renesansne granice osim na jugoistoku, na trgu svetog Petra. Od šest ulaza, javnosti su otvorena samo tri: trg Svetog Petra, Arko delle Campone na fasadi bazilike svetog Petra i ulaz u Vatikanske muzeje. U Vatikanu, najveće zdanje je bazilika Svetog Petra, koja je sagrađena u IV veku.

U vatikanskim muzejima se nalazi jedna od najznačajnijih kolekcija renesansne umetnosti. U Vatikanu se, takođe, nalaze mnoga antička dela koja su izneta na svetlost dana u centralnoj Italiji.

sikstinska-kapela-u-vatikanuSikstinska kapela je papska kućna kapela u sklopu vatikanske palate. To je visoka, pravougaona dvorana. U gornjem delu izduženih zidova ima sa svake strane po šest prozora, iznad njih su lukovi povezani poprečnim pojasima koji nose svod. Oltarni prostor zatvara mermerna renesansna ograda. Ono po čemu je Sikstinska kapela najpoznatija jeste svod, koji je naslikao Mikelanđelo po narudžbini pape Julija II. Na svodu se razlikuju tri zone, i preovladava izrazito plava boja. Unutar Sikstinske kapele se ne sme slikati fotoaparatom, kako se ne bi oštetile freske.

Ono što svakako ne možete propustiti u Vatikanu jeste trg i bazilika Svetog Petra. Ovaj trg uokviruju, sa dve strane, polukružne kolonade koje nose balustradu sa 140 statua svetaca. On vodi posetioce do crkve. Kad god se nešto desi u ovoj crkvenoj državi, prikazuje se slika ovog trga, koji je veoma prepoznatljiv po svojoj jedinstvenosti. Bazlika sv. Petra je najveličanstvenija crkva u hrišćanskom svetu i diže se visoko iznad vatikanskog brežuljka u Rimu. Iznad groba sv. Petra, u 16. veku, sagrađena je prekrasna bazilika njemu u čast. Najbolji graditelji i najznamenitiji umetnici Italije radili su 120 godina kako bi usavršili ovu baziliku.

trg-svetog-petra-u-vatikanuNa ulicama pored trga se nalazi veliki broj restorana svih vrsta, kafića, kioska, prodavnica i sl. Međutim, u ovim ulicama, cene hrane su veoma visoke, pa se nemojte zaletati da sednete u prvi restoran na koji naiđete, jer ćete u suprotnom običan obrok platiti duplo skuplje nego na bilo kom drugom mestu. Primera radi, tri šnita salame, malo pomfrita i koka kola staju oko 20-23 eura, dok ukoliko poručite neko meso, pomfrit i salatu račun će Vam izaći oko 30 eura. Ovolike cene su prilično velike za budžet prosečnog turiste iz naše zemlje, pa tako obratite pažnju pri izboru restorana.

Posle posete najmanjoj državi na svetu, trebaće vam više dana kako bi sredili svoje utiske i sve što ste doživeli tamo. U Muzeju, npr. nećete znati na koju stranu da gledate kako ne bi nešto propustili: levo, desno, pod, svod, napred,… na sve strane ćete naći nešto što je zaista jedinstveno i što ćete želeti da slikate i da Vam zauvek ostane u sećanju. U svakom slučaju, znamo da se nećete pokajati što ste odlučili da posetite ovu državu-grad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup