Zakintos (I deo)

tsilivi-beach4Zakintos je najjužnije grčko ostrvo u Jonskom moru. Prostire na površini od 410 km2 i predstavlja treće po veličini ostrvo, u predelu Jonskog mora. Zakintosu pripadaju i četiri manja obližnja ostrva: Agios Ioannis, Agios Nikolaos, Marathonisi i Pelouzo Island, od kojih mu svako na poseban način doprinosi na atraktivnosti. Zakintos predstavlja jednu od svetskih top turističkih destinacija današnjice.

Put do Zakintosa preko najvećeg visećeg mosta

Do ostrva Zakintos, možete stići autobusom, kolima ili avionom. Ukoliko koristite drumski prevoz, očekujte dugo putovanje, tačnije oko 26 sati, sa graničnim prelazima. Put avionom je znatno kraći, međutim, ostajete uskraćeni za doživljaj prelaska preko najvećeg visećeg mosta na svetu Rion-Andirion, kojim se prelazi Korintski zaliv. Od 7. avgusta 2004. godine, ovaj most spaja kontinentalni deo Grčke iz mesta Andirion sa poluostrvom Peloponez, direktno ga povezujući sa mestom Rion. Most je dug 2.880 metara, a motornim vozilom se prelazi za oko 5 minuta. Most je sagrađen na jedinstven način, pokretnim stubovima, kako bi izdržao česte zemljotrese, koji su karakteristični za ovaj predeo. Najveća zanimljivost vezana za ovaj most, pored njegove dužine, je njegovo specifično osvetljenje u večernjim satima, koje pruža jedinstven prizor. Osvetljenje je uvedeno zbog letova aviona. Međutim, zbog štednje struje most nije neprekidno osvetljen, već samo ponekad. Ukoliko imate tu sreću da prelazite ovaj most u noćnim satima, i da je osvetljenje upaljeno, imaćete čast da prisustvujete specifičnoj turističkoj atrakciji.

Stanovništvo Zakintosa

Ovo ostrvo poseduje populaciju od oko 60.000 ljudi, od kojih 30.000 čine Albanci. Albanski živalj na Zakintosu se u potpunosti utopio u grčko stanovništvo, preuzevši grčka imena i način života. Uglavnom se bave ugostiteljstvom. Pored Albanaca, stanovništvo čini i veliki broj Britanaca, koji su vlasnici velikog broja klubova i kafića. Takođe, možete naići i na ljude iz Bangladeša i raznih delova Afrike, mada oni uglavnom rade kao ulični preprodavci jeftine robe, i nisu na ostrvu za stalno. Samih Grka na Zakintosu ima vrlo malo. Uglavnom se bave ugostiteljstvom i poljoprivredom. Rudarstvo je takođe, zastupljeno, mada isključivo u zapadnom delu ostrva. Zakintos važi za jedno od retkih regiona u Grčkoj, koje karakteriše visoko rastući trend, kada je reč o populaciji.

Glavni grad Zakintosa

Glavni grad i administrativni centar ovog ostrva je grad Zakintos ili na engleskom Zante Town. Na žalost, stradao je u zemljotresu 1953. godine, za vreme kojeg su porušene mnoge prelepe građevine, poput stare tvrđave, od koje je ostao samo njen mali deo. Za razliku od grada Krf-a, i celokupnog ostrva Krf, koje je jedino od svih Jonskih ostrva, imalo tu sreću da bude pošteđeno od udara ovog zemljotresa, Zakintos je morao da bude ponovo izgrađen i to u starom venecijanskom i vizantijskom stilu.

Bez obzira na tragediju, koja ga je zadesila, grad Zakintos i dalje obiluje kulturnim sadržajima koje svakako vredi posetiti. Muzej vizantijske umetnosti je izuzetno zanimljiv, a otvoren je od utorka do subote od 8h i 30min do 15h. Muzej Zakintosa, otvoren je od utorka do nedelje, od 8h i 30 min., i u njemu su izloženi brojni istorijski predmeti. Nalazi se u centru grada, na glavnom trgu, gde takođe možete videti i spomenik pesniku Dioniosisu Solomos-u, koji je rođen na Zakintosu. Na ovom gradskom trgu videćete i Gradsku kuću i Biblioteku, kao i crkvu Sv. Nikole Molosa, iz 17. veka. Nakon što se spustite do šetališta, pored uživanja u pogledu na prelepo more i posmatranja brodova, koji pristaju ili se otiskuju iz luke, naićićete na crkvu Sv. Dionisiosa, koja je posvećena istoimenom zaštitniku grada. Ova crkva, građena je po uzoru na Crkvu Sv. Marka u Veneciji. Celokupni pomenuti manastirski kompleks, predstavlja jedinu zgradu, koja je ostala neoštećena prilikom katastrofalnog zemljotresa iz 1953. godine.

Ne treba zaboraviti obilazak Bohali vidikovca, sa kojeg se pruža neverovatan pogled. Do njega se ne može stići autobusom, što znači da vam preostaju jedino kola ili taksi. Pešačka staza nije obezbeđena, tako da je vrlo opasno uputiti se peške do njega, s obzirom na kola koja neprestano prolaze istim putem. Table u gradu pokazuju put do ovog vidikovca, međutim, on je na njima obeležen sa Mpohali, što često zbunjuje neupućene turiste.

Festivali su još jedna od atrakcija ovog ostrva, a Festival vina predstavlja jedan od posećenijih, koji se održava na ostrvu. Traje od kraja avgusta do početka septembra, a svi posetioci glavnog grada, u ovom periodu, imaju mogućnost da probaju odlična domaća vina.

Grad, takođe, obiluje velikim brojem hotela, restorana, i modernih kafića, koji su uglavnom smešteni duž glavnog puta, pokraj šetališta i luke. Gradska plaža je mala i stenovita, pa nije previše privlačna za turiste.

Grad Zakintos ima oko 35.000 stanovnika, što znači da većina ostrvskog stanovništva živi u glavnom gradu. U svim ostalim mestima na ostrvu, srešćete mnogo više turista, nego domaćeg stanovništva, dok za ovaj grad važi potpuno suprotno. Turizam ostrva je najmanje koncentrisan na sam glavni grad, zbog čega se nemojte iznenaditi, kada primetite da stvarno mali broj prodavaca u običnim radnjama, govori engleski, ili bilo koji drugi strani jezik. Ukoliko tražite nešto netipično za njih, a vama sasvim običnu i svakodnevnu potrepštinu, (pogotovo dok ste na letovanju) poput vlažnih maramica, imaćete veliku muku da im objasnite šta želite, da bi vam većina na to odgovorila da ih nema! Ukoliko ste uporni, obićićete bar petnaestak radnji i trafika, da bi našli takvu sitnicu.

Glavni grad je povezan sa ostalim mestima autobuskim linijama, taksi službom i brodićima. Prevoz autobusom se kreće oko 1,70e, u zavisnosti od blizine željenog mesta. Autobuska karta se kupuje, od vozača, u autobusu. Autobuske stanice nisu obeležena na dovoljno vidljiv način, a u pojedinim letovalištima, nećete ni znati da se na određenom mestu nalazi autobuska stanica, dok ne vidite autobus, koji staje na njoj. Pri tom, poslednji autobus iz glavnog grada za većinu letovališta kreće već u 18h i 30 min. Nakon tog perioda, preostaje vam jedino taksi, čija cena do okolnih mesta košta oko 10e (tačnije od 9e do 12e, u zavisnosti od daljine letovališta). Cena taksija do npr. mesta Cilivi iznosi 9e. Dobra strana korišćenja taksija je što je cena za svako mesto fiksna, bez obzira da li vas voze do početka mesta ili do vaše vile, koja se nalazi na samom kraju mesta, na vrhu brda. Taksi stanica u gradu Zakintos, nalazi se na glavnoj magistrali, preko puta šetališta, između dve benzinske pumpe. Svakodnevno, iz grada Zakintos, brodići polaze ka Alykesu, Limni Keriou (Keri Beach) i Laganasu. Brodići ili čamci, mogu se rentirati i u ostalim mestima na ostrvu.

Zakintos slike

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup