Zanimljivosti iz anatomije

Ljudski organizam svakodnevno funkcioniše potpomognut sa bezbroj složenih procesa, “zakulisnih dešavanja” kojih se setimo tek kada pomislimo da možda imamo neki zdravstveni problem odnosno da: “nešto nije u redu”. Iza svake misli, otkucaja srca krije čitava “mašinerija” koju prihvatamo zdravo za gotovo, ne misleći mnogo o tome. No, na pitanje koliko zaista poznajemo svoje telo, shvatamo da to nije mnogo i da ljudska anatomija ne prestaje da oduševljava i krije brojne zanimljivosti.

Zanimljivosti iz anatomije

Mozak

Prosečan mozak težak je oko 1300 grama i kontroliše svaki proces u organizmu. Neuroni, uz pomoć koji šalje poruke ostatku organizma putuju čak 250km na čas. Mozak prestaje sa svojim razvojem u 18. godini života, no to ne znači da se zaustavljaju i sposobnosti učenja.

Srce

Srce je teško u proseku oko 400grama i u principu odgovara veličini stisnute pesnice. U toku dana izmereno je da srce postigne oko 115.000 otkucaja, i izbaci 7.500 litara krvi.

Pluća

Levo plućno krilo nešto je manje od desnog, kako bi bilo dovoljno prostora za srce. Čovek u u proseku udahne 12 do 20 puta u minuti, dok je u stanju mirovanja i izdahne 11.000 litara vazduha dnevno.

Bubrezi

Bubrezi su dugi 11 cm i zaduženi su za prečišćavanje krvi u organizmu. Dotok krvi u bubrezima je obimniji čak i od dotoka u srce, mozak i jetru. Prečišćavanje krvi u bubrezima odvija se čak 400 puta na dan.

Jetra

Jetra je zadužena za 500 različitih funkcija u organizmu. Jedna od najvažnijih je svakako prečišćavanje tela, oslobađajući ga od nakupljenih toksina. Apsorbuje vitamine, razlaže medikamente koje uzimamo, proizvodi žuč. Bez jetre ne može da se živi, s obzirom na to da spada u vitalne organe, ali ukoliko se ostane bez jednog njenog dela, izostali deo će ponovo izrasti, s obzirom na njenu sposobnost regeneracije.

Creva

Želudačni procesi predstavljaju prvi korak u procesu varenja hrane, gde se ista razlaže na što manje delove, ali crevima se ovaj proces nastavlja do krajnjeg koraka. Varenje u tankom crevu traje od 1 do 4 sata, a u debelom crevu hrana se može zadržati od 18 sati do čak 2 dana.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.